Oftest stillede spørgsmål om grønne firmabiler

Har du et spørgsmål om grønne firmabiler? Du kan finde svar på de oftest stillede spørgsmål om disse nedenfor.

Hvorfor vælge en elektrisk firmabil?

  • Det er bedre for miljøet
    Når du vælger en elektrisk firmabil, tager du samtidig et aktivt valg om, at bæredygtighed står højt på din og din virksomheds agenda. Uanset hvordan man vender og drejer det, er elbiler bedre for miljøet end biler, der kører på benzin eller diesel, fordi kørsel på el udleder mindre CO2.

  • Det bliver nemmere og nemmere
    Det bliver hele tiden nemmere at køre elbil, fordi både ladenetværket og elbilernes batterier er i konstant udvikling og forbedring. Det betyder, at du i nyere elbiler kan køre op til 600 km. på en opladning. Har du brug for at køre længere, er der højst sandsynligt et ladepunkt lige rundt om hjørnet.

  • Det er mere økonomisk attraktivt
    Når du kører i elbil eller plug-in-hybridbil er der fra 2021 penge at spare ift. både registreringsafgift og den grønne ejerafgift. Det er nemlig bilens CO2-udledning, der fremadrettet vil danne basis for disse afgifter, og da elektriske biler udleder mindre CO2, vil afgifterne være lavere for grønne biler end for traditionelle biler. Læs mere om de nye beskatningsregler her.

  • Køreoplevelsen er i top
    Når man har prøvet at køre elbil, har man sjældent lyst til at skifte tilbage til en traditionel bil med brændstofmotor. Det er ganske enkelt, fordi det er yderst behageligt at køre i en elbil. Da bilen bliver drevet af et batteri i stedet for en motor, er kørestøjen for det første stort set væk. Dernæst er det en mere flydende oplevelse at køre i elbil – specielt i et bymiljø – grundet det manglende gearskifte, hvor elbilen i stedet trækker hele vejen i en flydende bevægelse. Dette giver en suveræn og behagelig køreoplevelse. Til slut kan det nævnes, at samvittigheden lige er dét bedre, når du kører elbil, og det forbedrer naturligvis også helhedsoplevelsen.

 

Hvor kan jeg oplade en elbil?

Vi hjælper din virksomhed med at installere ladebokse i hjemmene og på arbejdspladsen, så du for eksempel kan oplade din elbil, når du sover eller når du er på arbejde. Kører du uden for hjemmet eller arbejdet, kan du bruge et af de mange offentlige ladepunkter, som er en del af E.ON og Clevers ladenetværk, der dækker hele Danmark langs motorvejene, ved indkøbscentre, på offentlige parkeringspladser og mange andre steder.

Du kan finde alle E.ONs offentlige ladepunkter her, mens Clevers offentlige ladestationer kan findes her.

 

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Tidsforbruget for en fuld opladning af en elbil afhænger bl.a. af bilen, batteristørrelsen, hvor meget strøm der allerede er på batteriet og typen af ladestation. Typisk vil en helt almindelig fuld opladning på hjemmeladestanderen tage mellem 5 og 14 timer, hvilket normalt ikke er noget problem, da det blot klares over natten. De offentlige ladestationer er oftest hurtigere, og skal det gå rigtig stærkt, kan du bruge en hurtiglader, som du oftest finder langs motorvejene. Med en hurtiglader kan dit batteri – afhængigt af biltype - oplades til 80 % på cirka 30 minutter, men det er også en dyrere opladning.

 

Hvordan kan jeg forlænge rækkevidden på min elektriske bil?

Mange oplever den såkaldte ”rækkeviddeangst” – frygten for at elbilen ikke kan køre langt nok på en opladning. Og det er forståeligt, især hvis man ikke vant til at køre i elbiler.

Men du kan selv gøre en del for at forlænge din elbils rækkevidde, så du kan køre længere på en opladning og gøre noget ved rækkeviddeangsten. Vi giver dig herunder fem konkrete råd til, hvordan du kan forlænge rækkevidden på din elbil:

  • Sænk farten   
    Høj fart kan koste din elbil meget energi og dermed nedsætte rækkevidden. Derfor kan du med fordel sænke farten en smule og på den måde forlænge din rækkevidde.

  • Genbrug energien
    Når du bremser, producerer din elbil automatisk strøm til batteriet. Rent teknisk sker det ved, at de fleste elbiler benytter elmotoren som motorbremse. Derfor vil der helt automatisk genereres strøm til batteriet, når du træder let på bremsepedalen. Dette kaldes rekuperation og er særligt egnet i bytrafik. 

  • Opvarm og nedkøl bilen ved opladning
    I Danmark kan sommeren være varm – og vinteren meget kold. Derfor bliver der ofte skruet op og ned på klimaanlægget i bilen. Men faktum er, at brugen af klimaanlægget under kørsel kan reducere rækkevidden. Udnyt derfor opladetiden til at opvarme eller nedkøle din bil, så du undgår at bruge energi fra batteriet under kørsel.

  • Tjek dit dæktryk
    Et lavt dæktryk kan have en negativ effekt på din rækkevidde, da bilen dermed bruger mere energi på at komme frem. Derfor er det en god idé at tjekke, at dine dæktryk er korrekte for at forlænge din elbils rækkevidde.

  • Brug ECO-køreprogrammet
    De fleste elbiler har et særligt ECO-køreprogram, hvor aircondition typisk slås fra og accelerationen bliver langsommere. Et tryk på knappen og du forlænger automatisk din elbils rækkevidde.

 

Hvad er forskellen på elbiler, hybridbiler og plug-in-hybridbiler?

  • Elbil
    En elbil er en bil, der udelukkende har en elektrisk motor og som derfor kører på ren el. Motoren oplades ved hjælp af et opladningsstik, når bilen ikke er i brug.

  • Hybridbil
    En hybridbil har både en elektrisk motor og en forbrændingsmotor, som arbejder sammen for at køre effektivt og miljøvenligt på en kombination af el og almindeligt brændstof. På tidspunkter hvor forbrændingsmotoren har et højt brændstofforbrug, sætter elmotoren ind for at aflaste. Hybridbiler kan ikke oplades ved hjælp af et opladningsstik, men skal i stedet tankes op med brændstof på en tankstation, hvorefter batteriet i elmotoren oplades af forbrændingsmotoren, når der for eksempel bremses.

  • Plug-in-hybridbil
    En plug-in-hybridbil er også udstyret med både elmotor og forbrændingsmotor, men til forskel for den almindelige hybridbil, kan elmotoren i en plug-in-hybrid både lades op ved hjælp af et opladningsstik samt af forbrændingsmotoren. En plug-in-hybridbil kan altså også tankes op med brændstof på en tankstation.

 

Er plug-in-hybridbiler i flåden en god idé?

Plug-in-hybridbiler kan være en aldeles god løsning for din flåde i overgangen fra traditionelle diesel- og benzinbiler til elbiler.

Før du som flådeadministrator beslutter, om det er en god idé at introducere plug-in-hybridbiler i flåden, er det dog vigtigt, at du har en dyb forståelse af denne type bil. Bruges plug-in-hybridbilerne korrekt, kan de skabe besparelser på TCO’en og CO2-udledningen, men bruges de forkert, kan det have den modsatte effekt.

Få en dybere forståelse af plug-in-hybrider i vores FAQ her