Igen i år har Rådet for Sikker Trafik lanceret en kampagne til kamp mod uopmærksomhedsbilister. Sammen med utilstrækkelig orientering, er uopmærksomhed i trafikken indblandet i over halvdelen af dødsulykkerne. ”Kør bil, når du kører bil” er budskabet atter – man har hørt det før, men det er ikke et budskab, man kan høre for tit, for det er bogstavelig talt livsvigtigt.
I ALD Automotive rådgiver vi dagligt vores kunder i sikker kørsel og vi støtter selvfølgelig også op om kampagnen fra Rådet for Sikker Trafik. For at hjælpe dig med at reducere risikoen for ulykker, undgå skader og spare selvrisikoen på din forsikring har vi samlet otte gode råd, som skal sikre, at du er opmærksom på, hvordan du navigerer rundt i trafikken.
70 % af de ting, der tager en chaufførs opmærksomhed, er dem, som sker inde i bilen – så det er vigtigt at fremhæve, at du kan gøre rigtig meget selv for at blive mere opmærksom og køre sikkert, bl.a.:
- Kør bil, når du kører bil
Hav øjnene og koncentrationen på vejen, dine medtrafikanter, vejskilte og afmærkninger. Hold begge hænder på rattet uafbrudt og sluk musikken eller hav den indstillet på et lavt niveau, så du også kan orientere dig ift. lydene i trafikken.
- Læg mobilen
Placér mobilen uden for rækkevidde og sæt den eventuelt på flytilstand, når du kører bil, så den undgår at tage din opmærksomhed. Ved du allerede, at der kommer et vigtigt opkald, kan du forberede håndfri installation, inden du starter bilen. Er samtalen kompliceret, bør du dog vente med at tage den, til du er fremme.
- Forbered din køretur
Forbered håndfri installation, indstil GPS’en, justér radiokanal og lydstyrke og få stillet sult eller tørst, inden du kører afsted, så det ikke tager dit fokus under kørsel.
- Kør afsted i god tid
Tag afsted, så du har god tid til at komme frem. På dén måde kan du nemmere holde koncentrationen på kørslen i stedet for at være distraheret af klokken og stresse dig uopmærksomt frem til destinationen.
- Hold ind til siden
Ringer din mobil, skal du berolige børnene, lede efter håndsprit eller drikke en tår vand, mens du kører? Så kør ind til siden og få ordnet de ting, der kræver din opmærksomhed, mens du holder stille.
- Tag pauser
Skal du køre langt, er det vigtigt at indtænke pauser på turen, så du kan få tanket op på mad og drikke og få slappet af, inden du skal ud på vejen igen. Kan du mærke trætheden eller føler du dig ufokuseret, kan det også være en god idé at tage en kort lur i pausen, så du kan blive frisk og klar til at koncentrere dig om kørslen.
- Få hjælp af dine medpassagerer
Hvis du har medpassagerer med i bilen, kan de passende hjælpe dig med at klare alle de ting, der ellers ville kræve din opmærksomhed, fx tage din telefon, indstille GPS’en, række dig dine solbriller, berolige børnene, skrue låget af vandflasken og lignende.
- Hold dig inden for fartgrænserne
Det er selvfølgelig også afgørende at holde farten inden for lovens grænser, når du begår dig i trafikken. Er du både uopmærksom og kører for hurtigt, kan det nemt gå alvorligt galt. Jo højere fart, desto længere når du at køre, før du reagerer på fx uregelmæssigheder i trafikken, hvilket gør høj fart livsfarlig.
Det er livsvigtigt for din, dine passagerers og dine medtrafikanters sikkerhed, at du som chauffør følger ovenstående råd. Uopmærksomhed er farligt, fordi du bl.a. kan komme til at slingre eller køre af vejen, du kan blive distraheret fra at afkode trafikken, din reaktionstid og standselængde bliver længere og så kan du komme til at overse fx vigtige skilte, vejafmærkninger og - i værste fald - andre trafikanter.
Få mere viden om uopmærksomhed i trafikken samt flere gode råd til at køre sikkert hos Rådet for Sikker Trafik. Hvis du vil læse mere om kampagnen "Kør bil, når du kører bil", kan du finde mere information her.
Har du behov for rådgivning eller har du spørgsmål, sidder eksperterne i vores forsikringsafdeling klar til at hjælpe dig. Kontakt os på +45 33 55 80 60 eller forsikring.dk@aldautomotive.dk.
Hvad kan I som virksomhed gøre?
Hvis du og din virksomhed også vil støtte op om kampagnen, kan I kontakte vores forsikringsafdeling på ovenstående telefonnummer eller mailadresse og få tilsendt en plakat, så I kan være med til at sprede budskabet.