Artikler & Tips

17jan
2023

Sandt eller falsk? Her er sandheden om 8 elbilmyter

Sandt eller falsk? Her er sandheden om 8 elbilmyter

Nogen tror, at det tager lang tid at oplade en elbil, imens andre tror, at batteriet ikke tåler for mange hurtigladninger. Der findes mange myter om elbiler, og det kan være svært at finde hoved og hale i dem alle. Læs mere og find ud af, hvilke myter der er sande, og hvilke der er falske.

 

Myte 1: Elbiler kører ikke så langt, som leverandørerne siger

SANDT. Elbilernes officielle rækkevidde bliver målt efter skabelonen WLTP. Den viser ofte et lidt mere optimistisk resultat, og den tager ikke hensyn til bilisters individuelle kørselsmønstre, som kan variere. Elbilens reelle rækkevidde anslås til at være ca. 10-20 % kortere end den officielle rækkevidde målt med WLTP. Dog ser vi alligevel en lovende positiv udvikling på markedet, når det kommer til elbilers rækkevidde.

 

Myte 2: Elbiler er lydløse og farlige for fodgængere og cyklister

FALSK. Det er et krav, at alle nye elbiler skal have en kunstig udvendig lyd, når bilen har en hastighed på 20 km/t eller derunder. Dette er for at sikre, at fodgængere, cyklister og svagtseende kan høre, når bilerne kommer kørende. Ved en hastighed på over 20 km/t vil man naturligt kunne høre elbilens støj – også selvom det er en støjsvag bil.

 

Myte 3: Man bør ikke købe eller lease en elbil, fordi brintbiler er på vej

FALSK. Det er rigtigt, at brintbiler kan blive en del af fremtidens transportmuligheder, men der er stadig et begrænset antal på markedet, og de er markant dyrere end elbiler. Elbilerne er her nu, og de er på ganske kort tid blevet utroligt effektive og har en rimelig rækkevidde. Den teknologiske udvikling af elbiler er i fremdrift, og du kan finde elbiler hos de fleste leverandører. Ifølge FDM vinder brintbilerne dog på den korte ladetid, men de er kraftigt bagud i energieffektivitet, og mulighederne for brintoptankning er få.

 

Myte 4: Det tager lang tid at oplade en elbil

DELVIST SANDT. Det tager længere tid at oplade en elbil end at tanke en bil med benzin eller diesel. Det kan tage mellem 5 til 24 timer at oplade en elbil fra 0 til 100 procent derhjemme, og med en lynoplader kan det tage 25 til 45 minutter at oplade fra 10 til 80 procent. Ladetiden afhænger bl.a. af bilens oplader, batteristørrelse og ladestanderen. Dog er det værd at pointere, at både ladeinfrastrukturen og teknologien bag elbilopladning udvikles i raketfart, og det vil kun blive hurtigere at oplade sin elbil i fremtiden.

Du kan læse mere om opladning af din firmabil her.

Tip: Sørg for at udnytte opladningstiden, så du oplader bilen derhjemme om natten, eller når du handler og løber andre ærinder i byen.

 

Myte 5: Man kan ikke have en elbil, hvis man bor i lejlighed

DELVIST SANDT. Det kan naturligvis være udfordrende at have en elbil, hvis du enten bor i lejlighed eller ikke har en indkørsel, hvor du kan placere en ladeboks. Men hvis der i dit nærområde er alternative lademuligheder såsom på dit job, ved nærliggende p-pladser eller ved indkøbsmuligheder, kan det godt lade sig at gøre. Hvorvidt elbilen er det rette valg for dig afhænger overvejende af dit kørselsbehov.

 

Myte 6: Batteriet tager skade af mange hurtigladninger

DELVIST SANDT. Ifølge FDM bør lynladninger i teorien opslide højspændingsbatteriet mere end en normal opladning. Dog findes der intet bevis på dette, og der er ingen bilproducenter, der fraråder, at man oplader med lynopladning. Derudover benytter de fleste nye elbiler sig af aktiv væskekøling og computerovervågning, som sikrer den optimale temperatur og balancerer cellerne under opladning. Du behøver derfor ikke bekymre dig, hvis du benytter dig af lynladning, selvom det anbefales, at du oplader på normal vis, når det er muligt.

 

Myte 7: Elbiler kan ikke trække en trailer

DELVIST SANDT. Ligesom med udviklingen af elbiler, sker der også fremgang, når det kommer til udviklingen af anhængertræk og trækkraft. Derfor kan du nu finde flere elbiler, der også kan trække en trailer. Hvis du overvejer at vælge en elbil som din næste bil, handler det om at kende dine behov, så du på forhånd kan undersøge, hvilke biler der imødekommer dine krav. Hvis du gerne vil vide mere om, hvilke elbiler der har anhængertræk og, hvor meget de forskellige biler kan trække, kan du enten kontakte din ALD-rådgiver eller tjekke FDMs oversigt her.

 

Myte 8: Det kan være farligt at bruge nødladeren i et almindeligt elstik

SANDT. Hvis man ikke kender til elinstallationen på ejendommen, altså dimensioneringen af eludtag, ledninger, sikringer m.v., kan det være farligt at benytte den såkaldte ”mormorlader”. I dag er nødopladeren i virkeligheden sikker nok, til at blive brugt til en længerevarende opladning, så problemet ligger snarere i bygningens elinstallation.

 

Vil du vide mere?

Hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt elbilen er det rette valg for dig, kan du altid kontakte os på +45 33 55 81 40 eller salg.dk@aldautomotive.com. Så vil vores dygtige rådgivere hjælpe dig godt videre. Du kan også læse mere om vores grønne mobilitetsløsninger, såsom opladning, rådgivning, administration og solcelleenergi her.