Artikler & Tips

08okt
2017

AdBlue er et must for nyere dieselbiler, men hvad er det egentlig?

AdBlue er et must for nyere dieselbiler, men hvad er det egentlig?

Lige pludselig lyser lampen i instrumentbrættet, fordi bilen kræver AdBlue. Måske kører du bare videre og tænker, at det nok kan vente. Men så holder bilen pludselig stille en dag, nu skriger den på AdBlue og nægter at røre sig ud af flækken, før trangen er stillet.

AdBlue er vigtigt for din dieselbil, og den kan ikke køre uden. Bliv klogere på hvad det er, og hvad du skal gøre. Vi guider dig til en sund og velkørende dieselbil.  

Hvad er AdBlue?

AdBlue er en væske, som hæver temperaturen i dieselbilens udstødningsanlæg, hvilket mindsker udslippet af bl.a. skadelige NOx-partikler. Derved bliver forureningen fra bilen mindre. Væsken er fremstillet af ammoniak og destilleret vand og er trods navnet helt klar.

Hvorfor skal man bruge AdBlue? 

De fleste nye bilmodeller med dieselmotor leveres med et AdBlue-anlæg. Med den nuværende motorteknologi er det bilfabrikkernes eneste mulighed for, at bilen kan overholde de seneste europæiske emissionskrav.

Hvor ofte skal der påfyldes AdBlue?

Biler er så vidt muligt konstrueret til at kunne køre mellem serviceeftersyn uden at efterfylde AdBlue. Dog har vi erfaret, at nogle biler alligevel forbruger AdBlue, så tanken skal efterfyldes mellem serviceeftersyn. Forbruget kan være påvirket af din kørestil nøjagtigt som forbrug af brændstof.

AdBlue-tankens indhold ligger normalt mellem 10-20 liter afhængig af motorstørrelse. Som tommelfingerregel bruger en bil ca. 1 liter AdBlue pr. 1.000 km.

Hvordan ved du, hvornår du skal tanke AdBlue?

I bilen er der en kontrollampe, som vil advare første gang, når der er 2.500 kilometers kørsel tilbage til næste påfyldning af AdBlue. Derefter vil advarslen gentages adskillige gange. Undlader du at påfylde AdBlue, vil bilen til sidst ikke kunne starte. Funktionen kan ikke frakobles, da udstødningsteknologien kan skades uden den nødvendige mængde AdBlue.

I de fleste bilers menu vil du kunne aflæse væskestanden, så du fx inden en lang køretur kan sikre dig, at bilen har den fornødne mængde AdBlue til at gennemføre turen uden unødvendige stop.

Hvor køber du AdBlue?

AdBlue til personbiler købes på en tankstation eller hos en autoriseret forhandler af bilmærket. Nogle tankstationer tilbyder det pr. liter med en pumpe eller ved køb af en dunk.

Hvor meget koster AdBlue? 

En liter AdBlue koster ca. 20 kr. Kører man ca. 25.000 km på 15 liter AdBlue, vil det svare til en udgift på 0,012 kr. pr. kilometer. Dette er anslået, da AdBlue-forbruget som tidligere nævnt afhænger af kørselsmønstret.

AdBlue betegnes som et kør-videre-produkt i lighed med sprinklervæske og er derfor ikke inkluderet i bilens driftsbudget.

Hvordan påfylder du AdBlue? 

Det er lige så let at påfylde som sprinklervæske, du skal dog være opmærksom på, hvor væsken skal påfyldes - og være specielt opmærksom på, at AdBlue ALDRIG må kommes direkte i brændstoftanken. 

På de fleste biler sidder påfyldningen til AdBlue ved siden af dieselpåfyldningen, lige ved siden af tankklappen, eller i bagagerummet.

Kommer du ved en fejl AdBlue i selve brændstoftanken, må du absolut ikke starte motoren. Det kan resultere i, at der skal udskiftes meget dyre komponenter i brændstofsystemet.

Fem gode råd til AdBlue

  1. Kom kun AdBlue i Adbluetanken. Intet andet.
  2. Hvis du kommer AdBlue i brændstoftanken, må du absolut ikke starte motoren. Tilkald straks vejhjælp.
  3. Hvis du spilder AdBlue på bilens lak eller andre steder, skal du skylle med vand, da væsken ætser svagt.
  4. Tjek væskestanden inden du kører på ferie eller på lange ture, så du undgår at spilde tid på efterfyldninger og i værste fald løbe tør.
  5. Hvis din advarselslampe for lav AdBlue-stand lyser, er det vigtigt at efterfylde hurtigst muligt, da bilen ellers til sidst ikke vil starte.

Mere viden

Når du modtager din nye bil, får du den nødvendige praktiske information, der skal sætte dig i stand til at betjene den nye teknologi. Alle informationer om AdBlue findes også i bilens instruktionsbog, som vi anbefaler at læse.  

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte ALD’s tekniske afdeling på teknisk@aldautomotive.com.